Det vanligaste är att man vill börja där det finns störningar, andra problem eller kanske hög kassation.
Tanken är god, men eftersom införandet av SPS är långsiktigt och till en väldigt stor del handlar om ett nytt sätt att tänka, rekommenderar vi att istället tänka lite tvärt om: Börja där det är mindre problem och därför i regel lättare att komma igång. Låt arbetssättet sätta sig och skapa det goda exemplet.
Detta är vad du bland annat uppnår med SPS:
Ett vanligt misstag är att göra det hela alldeles för komplicerat och därmed tungrott. Här är något att tänka på:
I många böcker kan man läsa att du måste bereda, göra FMEA, du måste identifiera egenskaperna där SPS gör mest nytta, o.s.v. innan du kan köra igång med SPS.
Vi håller inte med om det och den åsikten bygger på många års praktisk erfarenhet. Eftersom det att börja använda SPS handlar om att ändra attityd, kan du mycket väl börja utan att ha gjort allt det andra.
Se till att komma igång i liten skala. Håll det enkelt, stötta och uppmuntra användarna. Låt det bli lite fel i styrdiagrammen, det är inte hela världen. Det viktiga är att ni kommer igång. Efter ett tag kommer operatörerna själva att se nyttan med SPS och fler kommer att efterfråga verktyget.
Detta är förmodligen den mest vanliga missuppfatt-ningen angående statistisk processtyrning och brukar bero på att man inte förstår vad styrgränserna grundas på.
Eftersom styrgränserna används tillsammans med medel-värden, inte enstaka mätvärden, och att de följer processen automatiskt, är en av de vanligaste effekterna av att använda SPS faktiskt att man inser att man tidigare mätt, och i värsta fall även styrt processen, helt i onödan. Därför kommer man ofta att styra processen mer sällan med SPS just därför att man inser att processen inte behöver styras oftare.
Däremot: Om processen påverkas av fasta verktyg vilka inte låter sig justeras, kan det vara en idé att låsa styrgränserna. Men då ska man vara medveten om att man tappar kopplingen till processen.
Vi anser att du har helt rätt av främst två skäl:
Det finns ingen motsats mellan SPS och produktivitet. I de allra flesta fall tar SPS nämligen mindre tid jämfört med det traditionella sättet, och eftersom kassationen minskar blir det färre kasserade detaljer som måste ersättas med nytillverkade, vilket i realiteten också innebär en produktionsökning.
Vi har t. o. m. sett att dålig processduglighet, beroende på att SPS inte användes, har lett till så pass försämrade kundrelationer att nästa orderbeställning uteblev från kunden.
Här är två väldigt konkreta exempel på förbättring där användandet av SPS varit avgörande:
Förutom ovanstående används SPS inom så vitt skilda områden som t. ex. formplastsprutning, livsmedelsproduktion, inom träindustri och sjukvård.